Słońca blask

Słońca blask

niedziela, 29 grudnia 2013

Miód i jego lecznicze właściwości

Najbardziej znanym produktem pszczelim jest miód, znany i ceniony już od tysiącleci. Jest pyszny i bardzo zdrowy. Ma walory odżywcze i lecznicze jest łatwo przyswajalny przez organizm. Składniki miodu to wartościowe cukry proste, kwasy organiczne, mikroelementy i enzymy. Dzięki zawartości inhibiny i rutyny ma właściwości bakteriobójcze. W zależności od gatunku miodu możemy mu przypisać różne właściwości lecznicze.
Miód akacjowy - wspomaga pracę nerek i układu moczowego. Zalecany jest także diabetykom. Pomocny przy przeziębieniach i problemach z układem pokarmowym.
Miód lipowy- wspomaga i leczy dolegliwości górnych dróg oddechowych, zapalenie gardła ,kaszel, zapalenie oskrzeli. Działa uspokajająco i dobrze wpływa na pracę serca.
Miód rzepakowy- pomocny przy schorzeniach płucnych i sercowych. Ma dobroczynne działanie na wątrobę, nerki i układ moczowy. Wskazany przy zaparciach.
Miód gryczany- zawiera dużo biopierwiastków. Wskazany przy leczeniu górnych dróg oddechowych, zapaleniu nerek, miażdżycy, wyczerpaniu nerwowym, wspomaga wątrobę,
Miód spadziowy- ma większą z reguły zawartość białka, przez to ma większe wartości odżywcze, pomocny przy zaburzeniach przemiany materii, anemiach. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,układu moczowego,poprawia pracę wątroby,nerek.
Miód wrzosowy - dobry na stany zapalne jamy ustnej i gardła, leczy żołądek i jelita. Pomocny przy leczeniu prostaty.
Miód wielokwiatowy- jest dobry na alergie, wyczerpanie,serce,naczynia krwionośne. Można stosować przy leczeniu kataru siennego i infekcji górnych dróg oddechowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz