Słońca blask

Słońca blask

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Czekolada sprzyja zdrowiu

Uwielbiam czekoladę tak jak cała moja rodzina i dlatego chciałabym o niej napisac, gdyż posiada wiele zalet, a spożywana w rozsądnych ilościach sprzyja także zdrowiu.
Gorzka- ma najwięcej cennych flawonoidów. Może zawierac aż 75 procent proszku kakaowego ( który ma również dużo magnezu )
Mleczna- jest bogata w wapń w jej skład wchodzi głównie mleko ( w proszku lub skondensowane ) i zaledwie 20 procent kakao.
Biała- zawiera najwięcej wapnia, lecz nie ma w swym składzie proszku kakaowego.
Biorąc pod uwagę laczniczą moc słodkiego przysmaku, najlepiej wybierać ciemną czekoladę z orzechami lub migdałami. W niej jest najwięcej dobroczynnych dla serca polifenoli, które zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Już 30 g ( czyli w 1/3 tabliczki ) czekolady zawiera wystarczającą ilość tych substancji, aby chronić serce przed zawałem. Czekolada mimo iż zawiera tłuszcze nie podnosi poziomu "złego" cholesterolu.
Czekolada leczy także kaszel dzięki zawartej w niej teobrominie.
 Zawarta w kakaowym przysmaku teobromina wyzwala endorfiny, które sprawiają, że czujemy się lepiej ! Naukowcy z Harvard University twierdzą, że umiarkowane i regularne spożywanie ciemnej czekolady wydłuża nasze życie.
Czekolada jest kopalnią mikroelementów, witamin i minerałów !

Zapraszam na mojego kulinarnego bloga Kasia Gotuje, na którym podaję przepis na pyszną domową czekoladę. Adres bloga kasikuchnia.blogspot.com                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz