Słońca blask

Słońca blask

piątek, 3 stycznia 2014

Migdały źródłem witamin i minerałów

Migdały mają wiele właściwości odżywczych i dlatego są ważne dla zdrowia i urody. A na dodatek są bardzo smaczne.
Migdały mają wysoką zawartość wapnia, a więc główny budulec zębów i kości. 100g migdałów zawiera ponad 200 mg tego pierwiastka. migdały to również źródło magnezu, który docenią osoby znajdujące się często pod wpływem stresu, pracujące fizycznie i przemęczone. Zawarty w nich cynk jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacnia skórę i paznokcie.

W migdałach znajdziemy również fosfor- budulec kości i zębów oraz potas- odpowiedzialny za prawidłową pracę serca i usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrzenie mózgu w tlen.
Zawarta w nich witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem i dlatego jej regularne spożywanie obniża ryzyko wielu chorób, ale także chroni skórę przed pojawieniem się przedwczesnych zmarszczek i wzmacnia naczynia krwionośne.
Natomiast zawarte w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe chronią nas przed zawałem i miażdżycą, wpływają korzystnie na pracę mózgu i zdolność koncentracji. Mają także dobry wpływ na stan włosów i paznokci.

Dzięki migdałom możemy wzmocnić odporność. Polecane są osobom, które cierpią na problemy z ciśnieniem tętniczym, czy też mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Wskazane przy chorobach płuc, oskrzeli, układu moczowego.

Serdecznie polecam mojego bloga kulinarnego na którym podaję przepis na
mleko migdałowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz